2.1.2023

2023 autoetuun muutoksia

Kuten aiemmin keväällä paljastin, vaihdoin autoni autoetuautoon. Verottaja teki pieniä muutoksia kohonneiden polttoainekustannusten myötä ja nosti vapaan autoedun arvoa suhteessa käyttöetuun.

Aiemmin sähköautossa ero vapaan autoedun ja käyttöedun välillä oli 45 e/kk. Tämä oli omien arvioiden mukaan semmoinen about nollatulos siinä kumman ottaa. Kirjanpidon (sekä oman, että yrityksen) selkeyden vuoksi valitsin vapaan autoedun.

Nyt vuodelle 2023 tämä vapaan autoedun ja käyttöedun arvo repeää 75 euroon ja se on sähköautolla jo semmoinen kulu, että pääsen itse maksaen halvemmilla kustannuksilla. Etenkin kun huomioidaan, että samalla kilometrikorvauksia nostettiin. Kun tiputan auton käyttöetuun, voin samalla nostaa työajoista kilometrikorvauksia 14 snt/km.

Tässä on hyvä myös huomioida, että työnantaja saa edelleen kustantaa lataukset julkisissa latauspisteissä ilman että siitä muodostuu verotettavaa etua. Toki itsellä lataukset tapahtuvat pääosin kotona, mutta ehkä sitä voi jatkossa hieman enemmän latailla sitten firman piikkiin tien päälläkin. Kotilataus toki on sen verran helppoa ja halvahkoa ja siitä ei tule edes tuota 75 euroa kuukaudessa, että tuskin tässä kauheasti alkaa säätämään muutaman euron hyödyn takia.

Laskennallisesti saan latauskulut peittoon tuolla 14 snt/km korvauksella alle 500 km työajoilla, jotka täyttynee hyvin.


Budjettiin tämä vaikuttaa sen verran, että autokulut pienenevät noin 70 eurolla. Auto tippuu pienempään verotusluokkaan, sekä vapaa autoetu alenee käyttöeuduksi. 2022 vapaan autoedun verotusarvo oli 770 euroa ja käyttöetu tulee olemaan helmikuun tuloslaskelmasta alkaen 620 euroa + latauskulut. Kokonaisuudessaan alle 700 euroa. Tästä tulee vielä 275 euron osuus puolisoltani, eli autokulut ovat budjetissa noin 420 euroa (+ pesuhalli 60 euroa). Vaikutus näkyy vasta helmikuusta alkaen, koska tammikuussa maksettava palkka maksetaan joulukuulta ja siihen käytetään joulukuun verotusarvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti