15.7.2022

Auton vaihto

Viittasin eilen huhtikuun tuloslaskelman yhteydessä että on ollut hieman kiireitä. Yksi näistä kiireistä on reilu kuukausi sitten tehty auton vaihto.

Tämä tuli hieman yllättäen, se ei ollut suunniteltua. Sain kuitenkin vanhasta autosta sen verran hyvän tarjouksen, että yksi viikonloppu meni exceleitä tarkentaessa ja vaihdoin autoni yrityksen autoksi ja otin autoedun.

Olen aiemmin kirjoittanut, että autoetu ei juurikaan kannata. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Valtio tukee nyt erityisesti sähköautoja ja se on melko kannattavaa autoetuna. Erityisesti kun yrityksen kilometrit (eli kilometrikorvaukset) ovat kohdallani vähentyneet, eikä niillä enää kata auton kuluja paljoa.

Laskin pitkään erilaisia vaihtoehtoja. Ihan jo lähtien siitä kannattaako auton vaihto alkuunkaan. Sähköauton kulut ovat kuitenkin sen verran pienemmät, että ihan suorassa vertailussa tulen säästämään arviolta reilut pari sataa euroa kuussa. Ottaen huomioon hieman kalliimman auton, senkin lainanlyhennyksen kanssa kassavirta jäi suurinpiirtein samaksi tai jopa voitolliseksi, eli vähentyneillä kuluilla maksan helposti kasvaneen lainan.

Kun olin päättänyt että vaihtaminen tulee halvemmaksi, kysymykseen jäi enää auton omistussuhde. Verottaja tosiaan antaa melkoiset alennukset sähköauton autoedusta, joten laskin tarkemmin erilaisia vaihtoehtoja. Veloitettavat kilometrikorvaukset ovat jääneet sen verran pieneksi, että ajattelin olevan helpompi ottaa auto autoetuna.

Tämä myös yksinkertaistaa omaa budjetointiani, kun kaikki auton kulut ovat yrityksellä ja maksan niistä vain kiinteän autoetuarvon kuukausittain.

Toki negatiivisena puolena tässä on se, että auto jää yrityksen nimiin, eikä minulla ole joskus parin vuoden päästä omissa nimissäni mitään omaisuutta. Käytän autoa tavallaan kuin vuokralla, koska maksan autosta kuukausittain "vuokraa" yritykselleni. En kuitenkaan lähtenyt nyt spekuloimaan jäännösarvojen kanssa, vaan katsoin asiaa lähinnä kuukausittaisen kustannuksen ja kassavirran kautta. Saan tässä hetkessä siirrettyä kuluja yritykselleni pois omasta pussistani. Auton lainanlyhennys, vakuutus jne. kulut ovat suurempia kuin mitä maksan siitä autoetuna. Toki lopputulos voi muuttua kun auton joskus myy pois. Mutta sen näkee vasta sitten.


Käyttöetu vai vapaa autoetu

Työnantaja saa kustantaa julkisen latauksen kustannukset sähköautosta ilman verotettavaa etua työntekijälle. Laskin kuitenkin että vapaan autoedun ja käyttöedun 45 euron kuukausiero menee helposti rikki kotilatauksissa, joten otin myös kotilatauksen sopparin yrityksen nimiin ja maksan tuon 45 euroa korkeamman etuarvon.

Kikkailemalla toki olisi ollut mahdollista ladata yrityksen nimiin julkisilla latureilla ja joko säästää tuo 45 euroa, tai maksaa siitä osa kotilatauksesta itse. Tällöin olisi ollut mahdollista nostaa työajoista vielä kilometrikorvausta 10 snt/km. Kotilataus on kuitenkin niin paljon vaivattomampaa, että sitä tulee varmasti käytettyä valtaosin ja laskin että tuo 45 euroa täytyy kotilatauksista kohdallani helposti. Lisäksi en löytänyt mitään selkeää vastausta siihen miten verottaja suhtautuu jos yrityksen laskuun ladataan julkisesti ja sitten näillä latauksilla ajetuista kilometreista veloitetaan vielä kilometrikorvauskin. Ajattelin että on simppelimpää, kun kaikki on yrityksen nimissä. Eipähän tarvitse täyttää matkalaskuja, eikä tarvitse verottajan arpoa kenen rahalla ne kilsakorvaukset on ajettu.


Auton budjetti

Jatkossa auton kustannus ja budjetti on 830 euroa ja tulee todennäköisesti laskemaan ensi vuonna noin 720 euroon. Tämä luku sisältää kaikki auton kulut. Ylimääräisiä kuluja ei pitäisi tulla autoiluun, tosin ainakin nyt kesä-heinäkuussa olen ostanut jotain pientarviketta omissa nimissäni auton ehostukseen. Lisäksi tästä autoilusta puolisoni kustantaa 275 euroa, joten se tulee vähentää budjetista, jolloin autobudjetti on tänä vuonna 555 euroa ja ensi vuonna noin 450 euroa.

Heinäkuun palkassa näkyy vain osakuukauden etu, joten se on pienempi. Elokuusta alkaen auton budjetti on tuo 555 euroa.

Vuoden takaiseen budjettiin verraten autoiluni tulee halpenemaan noin 64 e/kk.


Vaikutus taseeseen ja tulokseen

Itse budjetin muutoksen lisäksi tämä näkyy erityisesti taseessa. Sieltä on nyt hävinnyt autolaina, sekä auton tasearvo. Olen tehnyt hieman suurempia poistoja kuin mitä auton arvo on tippunut ja siitä sain vaihdossa, joten tästä tulee kesäkuulle 1248 euron voitto, jonka kirjaan liiketoiminnan muihin tuottoihin. Tämä tekee siis noin 100 euroa kuussa koko omistusajalta, kun poistona on käytetty 296 euroa. Aika iso prosentuaalinen heitto.

Autoni meni autoliikkeelle vaihdossa, joten siitä jäänyt käteiskorvaus siirtyy omassa ja yritykseni kirjanpidossa velaksi minulle. Tämä näkyykin pienenä muutoksena tilillä 1471.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti