29.6.2020

Kannattaako autoetu yrittäjälle?

Otsikon kysymykseen on tietenkin mahdotonta vastata suoraan. Oikea vastaus riippuu jokaisesta itsestään, muuttuvia parametreja on aivan liikaa, että voisi antaa yleispätevän vastauksen.

Olen tätä kuitenkin laskenut viimeksi muutama vuosi sitten ja nyt uudestaan. Karkeasti sanon, että jos työajoja tulee kohtuullisesti tai paljon, on järkevämpää omistaa auto itse ja nostaa kilometrikorvauksia, koska niillä maksaa jo paljon ajoneuvon kuluja.

Lisäksi monesti itse tulisi ostettua vähän vanhempi ja halvempi auto itselle, joten vertailu tulisikin tehdä aidosti itselle n. 30 000 euron auton ja autoedun uuden 50 000 euron auton välillä. No, tietänette jo laskemattakin kumpi on järkevämpää...

Jos työajoja ei ole juurikaan JA haluaa uuden auton, voi autoetu olla kokonaistaloudellisesti järkevämpi vaihtoehto. Tämä kuitenkin vaatii suurinpiirtein sen, että haluaa pitää kokoajan tuoretta autoa. Autoetu alkaa menettää järkensä kun auton ikä on yli 5 vuotta.

Ja tässä onkin jutun tärkein pointti. Kun lasketaan uuden auton ostamista itselle tai yritykselle, on lähestulkoon sama henkilökohtaista kassavirtaa tarkastellessa, kummalle auton ostaa.

Kuitenkin rahoituksen päätyttyä, noin 3-5 vuoden jälkeen, sinulla on joko:
  1. Leasing päättyy, samaan kuukausihintaan saat uuden auton tai lunastat vanhan summaan X
  2. Yrityksen ostama auto on yrityksen omaisuutta. Jatkat suurin piirtein saman autoedun maksamista.
  3. Omiin nimiin ostettu auto on oma, jäännösarvoa summa Y. Kuukauden kassavirta omasta pussista muuttuu radikaalisti, nostat edelleen kilometrikorvauksia.

Ja tämä on se syy, mikä vetääkin useimmiten itse omistetun ajoneuvon kärkeen. Eli kohdan 3 mukaisesti sinulle jää omaan omistukseen jotain tasetta. Jos ajoneuvo on yrityksen, tase on yrityksellä ja itse maksat siitä saman autoedun edelleen joka kuukausi. (Okei, se hieman muuttuu iän myötä, mutta ei radikaalisti).

Esimerkki n. 50 000 € autosta

Esimerkin laskeminen valmiilla autollakaan ei ole helppoa. Tämä sisältää jonkin verran oletuksia huoltokuluista yms. Lisäksi en ottanut huomioon nyt ollenkaan kokonaisverotusta yritys vs. henkilökohtainen, lähinnä lasken tämän nyt oman henkilökohtaisen lompakon kautta.

Koska parametrit muuttuvat paljon, laskin esimerkin nyt noin 50 000 euron autosta. Tämä siksi, että olen itse katsellut jotain Volvoa, joko XC40 tai V60. Nämä pyörii tässä hintaluokassa. Ohessa on vuoden 2020 verotusarvoilla laskettu hinta vapaalle autoedulle ja käyttöedulle eri ikäluokan autoilla:

Autoedun verotusarvot 54 000 € hintaiselle autolle. Verotusarvon laskennassa käytetään hankintahintaa vähennettynä 3400 eurolla.

Oheisesta taulukosta huomataan, että uuden Volvon vapaa autoetu on lähellä tuhatta euroa ja käyttöetu on reilut 800 euroa.

Taulukossa on mukana myös vanhempien ajoneuvojen verotusarvot, mutta palataan niihin myöhemmin.

Nyt kysymys kuuluukin, että mitä tämä maksaisi sitten ostaa itse?

5 vuoden maksuajalla ilman isompaa käsirahaa 50 000 euron laina on noin 900 euroa kuussa.

Lisäksi päälle tulee huoltokuluja, vakuutus, autovero ja katsastus. Laskin näille yhteensä n. 170 euroa kuukaudessa. Kokonaisuudessaan viiden vuoden rahoitusella itse omistettu ajoneuvo on siis karvan verran vapaata autoetua kalliimpi. Rahoituksen pituudella voi toki säätää kuukausittaista kassavirtaa.

Selkeyden vuoksi en laske autopaikkaa ja polttoainekuluja tähän mukaan, koska ne ovat autoedussa (käyttöetu) ja itse omistetussa autossa samat. Niille ei siis ole vaikutusta lopputulokseen.

Nyt laskettiin vain menot. Lasketaan mukaan myös tulot, eli kilometrikorvaukset.

Mikäli ajoneuvon ottaa käyttöedulla, saa työajoista laskuttaa 0,10 e/km kilometrikorvauksen. Uusien autojen polttoainekustannukest jäävät alle tämän, eli siinä tienaa hieman. Omalla autolla ajetuista kilometreistä saa vuonna 2020 0,43 e/km.

Oletetaan vuoteen 10 000 km henkilökohtaisia ajoja ja 20 000 km työajoja. Nämä ovat pyöristettyinä lukuina suurin piirtein sen, mitä olen lähivuosina ajanut. Käyttöedussa siis kilometrikorvauksia 2000 euroa per vuosi ja omalla autolla 8600 euroa.

Oletetaan sekalaisessa ajossa yhdistetyksi kulutukseksi 5,5 l/100km (hieman yläkanttiin) ja dieselin hinnaksi 1,40 e/l. Vuodessa polttoainekulut ovat siis 2310 euroa. (Tämä tosin sama molemmissa, joten ei väliä laskukaavalla, ellei lasketa mukaan myös vapaata autoetua).

Minulla on sen verran vähän omia ajoja, että en todennut vapaata autoetua kannattavaksi. En siis jaksa edes laskea sitä tarkemmin auki. Lisäksi kun huomioidaan, että käyttöetuautolla voi nostaa pieniä kilometrikorvauksia, jotka ovat enemmän kuin polttoainekulut, on näiden kahden edun välillä selvä.


Nyt lasketaan sitten todellinen kuukausikustannus:

Käyttöetuauto kustannukset per vuosi
  • Kilometrikorvaukset 2000 e
  • Käyttöetuarvo -9140,16 e*
  • Poltoaine -2310 e
  • Kulut yht. 9450,16 e / n.787 e/kk.
* 5v keskiarvo, eli 24 kk * A-kategoria + 36 kk * B-kategoria / 5 vuodella

Oma ajoneuvo kassavirta per vuosi
  • Kilometrikorvaukset 8600 e
  • Laina, katsastus, huolto, vakuutus, vero -12860 e
  • Polttoaine -2310 e
  • Kulut yht. 6570 e /n.  547 e/kk.
Huomatkaa, kirjoitin ylle sanan kassavirta, koska tässä tosiaan on laskettu mukaan lainan lyhennys, joka ei teknisesti ole kulu. Hyvä oletus 5 vuotta vanhalle 150 000 km ajetulle uutena 54 000 euron Volvolle on vähintään 20 000 euron myyntihinta. Tämä tekisi 34 000 euroa arvon alentumista viidessä vuodessa, eli n. 708 e/kk.

Toisin sanoen, kuten jo aiemmin kirjoitin, oman ajoneuvon tapauksessa minulla on 5 vuoden jälkeen edelleen 20 000 euron arvosta omaisuutta, josta saan samat kilometrikorvaukset, mutta kuukausittainen kassavirta tipahti lainanhoitokulujen, eli 900 euron verran.

Mikäli minulla on autoetu, maksan siitä edelleen autoetua kuukausittain, nyt vain aiemmassa taulukossa C-kategorian mukaista hieman halvempaa, 590 euron etua.

Oma ajoneuvo kulut per vuosi
  • Kilometrikorvaukset 8600 e
  • Arvonalenema, katsastus, huolto, vakuutus, vero -10560 e
  • Polttoaine -2310 e
  • Kulut yht. 4270 e / n. 356 e/kk

Yhteenveto

Huomataan, että jo kassavirran kannalta viiden vuoden aikana oma ajoneuvo tulee edullisemmaksi. Kun päälle lasketaan todelliset kulut, eli viiden vuoden jälkeen jäljelle jäänyt varallisuus, on omiin nimiin hankittu ajoneuvo huomattavasti edullisempi.

Tietenkin tässä ottaa itselleen riskin ajoneuvon yllättävistä huoltokuluista sekä ylipäänsä ilmastonmuutoksen aiheuttamista pääomariskeistä. Mitä jos 5 vuoden päästä polttomoottoriautoilla ei ole mitään arvoa? Jos niillä ei esim. saa ajaa juuri missään? Siinä mielessä leasing olisi huoleton, riskitön.

Näen kuitenkin yo. riskin melko pieneksi ja kuten nähtiin, jos pelkästään kassavirran laskemalla, joka siis sisältää koko pääoman poismaksamisen, oma auto tulee halvemmaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka ajoneuvon arvo olisi nolla 5 vuoden jälkeen, on oma auto silti edullisempi.

Ennen kuin kukaan kirjoittaa kommentteihin, että vertailin väärin autoetuarvoa ja itse maksettuja kustannuksia, lukekaa tämä juttu. Etenkin yrittäjänä on aivan sama, maksanko itselleni 1000 euroa lisää palkkaa, jolla saan kustannettua auton kulut, vai laitanko saman palkan itselleni autoetuna. Verotuksen kannalta näiden lopputulos on sama. Enemmän merkitseekin se henkilökohtainen kassavirta itse autosta ja yo. laskelmat osoittavat henkilökohtaisen omistuksen tulevat huomattavasti halvemmaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti