21.11.2021

Raha polttaa tilillä

Huomaan, että olen lähiaikoina pohtinut rahaa paljonkin. Tämä johtuu osin siitä, että tilanne alkaa selkeytymään ja näyttämään paremmalta. Tämän vuoden aikana on tullut paljon selvyyttä asioihin. Laskeskelen ja "murehdin" rahaa ja sen sijoittamista jo etukäteen. Haaveilen siitä mitä minulla on vuoden päästä.

Ensinnäkin saanen ensi kuussa maksettua yksityishenkilöltä ottamani lainan kokonaan pois. Tämän lisäksi yritykseni on ollut velkaa toiselle sijoitusyritykselleni. Tämä velka on myös maksettu pois ensi kuussa. Se tarkoittaa sitä, että operatiivista toimintaa tekevälläni yritykselläni A on ensi vuonna vähemmän kuukausittaisia velvoitteita, jolloin sillä on varaa maksaa enemmän palkkaa minulle. Toisaalta myös minulla on henkilökohtaiset velat ja niiden hoitomenot pienenneet, joten minulle jää enemmän säästöön.

En ole vielä päättänyt tarkkaan, mutta voi olla että maksan ensi vuonna itselleni karvan suurempaa palkkaa. Lisäksi yritykseni A tulee  ensi vuoden aikana vähentämään noin 20 000 eurolla velkojaan minulle. Yhteenlaskettuna tulen todennäköisesti säästämään/sijoittamaan ensi vuoden aikana noin 25 000 (eli 2000 e/kk). Tämä oli tiedossa ja suunnitelmissa jo alkuvuodesta (juttu tässä), mutta tulee oikeasti konkretisoitumaan vasta ensi vuonna. Tämä vuosi on mennyt enemmänkin muiden velkojen lyhentämiseen ja varsinainen säästäminen alkaa nyt.

Se henkilökohtaisesta puolesta. Kuten kerroin, yritykseni A on lyhentänyt velkoja yritykselleni B. Tämän johdosta minulla on nyt osakkeissa ja kryptoissa yrityksen B omistuksessa noin 16 000 euroa. Yrityksellä ei ole mitään varsinaista toimintaa, se vain hodlaa näitä sijoituksia.

Olen huomannut, että tämä raha hieman polttaa. Olen jotenkin malttamaton. Tavallaan pörssisijoittaminen erityisesti on hyvin tylsää ja haluaisin saavuttaa tuloksia nopeammin. Osin tästä syystä olenkin viimeisen 4 kk aikana siirtänyt tämän yrityksen sijoituksista noin puolet pörssistä kryptoihin. Vaikka kryptoissa rallia on ollutkin, ei tämäkään hodlailu nyt näytä nappaavan. Tarvitsen actionia!

Olen miettinyt erilaisia sijoitusvaihtoehtoja. Olen ollut yhteydessä erilaisiin myytäviin yrityksiin joko kokonaan tai osakkuutena. Halusin kirjoittaa tämän jutun siksi, että mietin itsekin tarkemmin mikä on järkevää. Tajusin tänään autoillessa, että ehkä teen hätiköityjä päätöksiä ja olen ennenkin tehnyt täysin riskisiä sijoituksia hieman liian hätäillen. Tällä yrityksellä kun on jo yksi noin 8 000 euron alaskirjaus erään sittemmin toimintansa käytännössä lopettaneen yrityksen osakeannista. Pelkään että sijoitan johonkin yritykseen vain sijoittamisen ilosta ja syvempi pohdinta jää heikoksi tai olen liian optimistinen yrityksen tulevaisuuden näkymissä.

Tässä mielessä kryptotkin tuovat kivasti riskiä ja kasvupotentiaalia, ollen kuitenkin likvidi varallisuus. Pörssiosakkeet on aina hieman tylsähkö, mutta toisaalta myös paljon matalariskisempi mahdollisuus. Yksityisen osakeyhtiön osakkuus on erittäin riskinen ja erittäin epälikvidi sijoitus. Toisaalta sen menestykseen voi myös vaikuttaa reilusti omilla teoillaan. Pohdittavaksi lähinnä jääkin onko omistus semmoinen johonka pystyy vaikuttamaan niin osaamisellaan kuin ajankäytöllään ja toisekseen onko siinä järkeä. Järjellä tarkoitan lähinnä hyötysuhdetta. Ei kannata ostaa itselleen työleiriä.

Ja ainahan voin tämän yrityksen B rahat maksaa itselleni palkkana. Saisin siitä useamman tonnin käteen, vaikka verojakin toki menisi samalla ihan kohtuullisesti. Toki sama sijoitusprobleemi on edelleen, mutta sittempähän sijoitan sen omilla rahoillani omiin tarpeisiin. Yrityksen rahoja ajattelee hieman toisella lailla, vaikka periaatteessa nekin omia ovat.

Lopputulosta en vielä tiedä. On mahdollista että:

  1. Sijoitan 15 000 euroa johonkin olemassa olevan yrityksen osakkuuteen
  2. Pidän nykyiset krypto/osakesijoitukset
  3. Ostan varaston ja vuokraan sitä
  4. Ostan jotain muuta omaisuutta ja perustan uuden liiketoiminnan. Esim. auton vuokraus
  5. Maksan osan rahoista itselleni palkkana vielä tänä vuonna ja jätän loput pörssiin kohdan 2 mukaisesti
En tiedä. Ei tämä kirjoitus tainnut auttaa mitään. Pitää vielä palata tähän ajatukseen myöhemmin.

Ensi viikolla joka tapauksessa käyn tarkemmin läpi erään yrityksen talousasioita ja jatkamme keskusteluja osakkuudesta. Saa nähdä minkälainen lopputulos tästä tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti