24.8.2020

Budjettiruokaa: Kaalilaatikko

Pitkästä aikaa tuli taas väsättyä kaalilaatikkoa. Tämä on Makaronilaatikon ohella halvimpia ruokia mitä voi tehdä. Ja silti niin hyvää ja terveellistä.


Olen yleensä tehnyt kaalilaatikon jauhelihasta, mutta koska kaapissa oli ja osin koska huomasin tuota makaronilaatikko-reseptiä kirjottaessa että soija on huomattavasti halvempaa, ajattelin kokeilla tällä kertaa soijaa. Eipä sillä lopputuotteessa ole väliä. Muutenkin vaihtelun vuoksi hyvä aina tehdä jotain hieman toisin.

Tällä kertaa myös pitkän tauon johdosta unohdin kauppaan "tärkeitä" ainesosia. Olen yleensä laittanut kaalilaatikkoon riisiä ja ohrasuurimoita, nyt en näitä muistanut ostaa. Jotain riisiä kaapista löytyi ja laitoin sitä hieman sekaan, mutta ohra tuo hieman erilaista suutuntumaa ruokaan ja suosittelen ehdottomasti sitä tähän myös, vaikka se nyt ostoslistalta puuttuukin.

Makua ja pehmeyttä laatikkoon tuo siirappi ja voi, jotka laitetaan laatikon päälle uuniin sulamaan.


Kaalilaatikon hinta

Ensinnäkin kaali on todella halpaa. Kilhinto on alle kahden, tässä sesongissa lähempänä euroa, ja laatikkoon valitsen yleensä noin kahden kilon kaalin. Nyt tuli vahingossa hieman isompi, mutta eipä se haittaa. Juuri mahtui onneksi vuokaan :)

Muut aineet ovatkin hyvin peruskamaa, eikä tässä ole mitään erikoista.

Annoksia tuli n. 18-20, joista reilu puolet syötiin viikolla ja pakastimeenkin jäi vielä. Isoista kokkauksista laitankin yleensä suoraan osan pakkaseen, jossa on aina varalla jotain syötävää, jos tulee "hätätapauksia". Näitä syödään sitten kun ei jaksa kokata tai kun kuukausibudjetti on käytetty.

Resepti: Kaalilaatikko soijarouheesta

  1. Pilko kaali. Itse teen niin, että kaali laitetaan tavallaan neljään osaan lohkoiksi, jotka huuhtelen. Sen jälkeen leikkaan ne lohkot kahteen eri suuntaan, niin että kaalin pintaan jää tavallaan 1x1 cm ruutuja.
  2. Pilkottu kaali laitetaan kattilaan kiehumaan. 2-3 kg kaalit vaati kaksi isohkoa kattilaa. Laitan itse molempiin kattiloihin pari liemikuutiota, sekä mahdollisesti vielä ekstrasuolaa.
  3. Kaaleja keitetään arviolta n.15min, en ole niin mitannut eikä haittaa vaikka keittää pidempäänkin. Tarkoitus on pehmittää kaalia ja se keittyy sen aikaa kun valmistelee sipuleita ja ruskistaa jauhelihaa tai keittää soijaa yms.
  4. Kaalien kiehuessa valmistele jauheliha, eli ruskista ja mausta. Tein soijasta, niin laitoin tähän isoon kaaliin noin 4 dl soijaa ja ja 2,5 kertaisestai vettä (10 dl). Soijaa kannattaa myös maustaa. Tällä kertaa sekaan taisi tupsahtaa savustettua paprikaa, mustapippuria ja cayennea. Raastoin myös pakkasesta tuoretta inkivääriä hieman. Mitä nyt kaapista milloinkin löytyy ja mikä on päivän mielihalu. Laitoin myös sipulin kiehumaan ja maustumaan soijan sekaan, mutta sen voi hyvin heittää raakanakin vuokaan.
  5. Keiton loppuvaiheessa kaalien sekaan lisätään riisiä/soijaa. Arviolta semmoinen 1-2 dl per kattila. Keitä hetki, n. 5 min. Muista että tämä menee vielä uuniin, joten koko riisipaketin kyljessä olevaa keittoaikaa ei tarvitse keittää.
  6. Ota kaalien keitinvettä talteen erilliseen kippoon noin litra, kaada loput viemäriin ja kaada kaalit uunivuokaan. Keitinvettä ei tarvi muutoinkaan aivan tyhjäksi kaataa, pohjalle voi jättää tilkan.
  7. Sekoita kaalien joukkoon soija/jauheliha. En myöskään soijien keitinvettä hukannut mihinkään, vaan se meni vuokaan. Siinä on kaikki mausteet!
  8. Kaada talteenottamasi keitinvesi vuokaan siten, että kaalit ovat lähes kokonaan vedessä.
  9. Kaada noro siirappia vuoan päälle.
  10. Kaavi lusikallisia voita vuoan päälle
  11. Uuniin 200° n. 60 minuuttia

Nauti! Jotkut tykkää puolukkososeesta, sen puuttuessa voi laittaa jotain vihanneksia kylkeen. Itse tykkään esim. punajuurisiivuista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti