25.7.2020

Budjettiruokaa: Makaronilaatikko soijasta

Ruokabudjettia koskevassa postauksessa kirjoitin, että teemme useampia päiviä kestäviä ruokia. Tämä osin laiskuuden takia, koska tarvitsee kokkailla vain 1-2 kertaa viikossa. Toisekseen ruoka on myös huomattavasti halvempaa näin.

Tässä postauksessa kerron tämän viikon ruoastamme, jonka viimeisen lautasellisen juuri söin. Tämä ei ole täydellinen resepti, vaan tarkastallaan enemmänkin ruoan hintaa.

Ruoka oli siis makaronilaatikko soijarouheesta tehtynä. Emme ole kasvissyöjiä, vaan soijan yksi syy on hinta ja säilyvyys. Yhdestä pussista soijarouhetta tekee 2,5-3 isoa makaronilaatikkoa riippuen vähän kokkauspäivän mielialasta, eli millä suhteella tätä tulee tehtyä. Soijarouhe maksaa kuitenkin vain 3 euroa, eli yhtä laatikkoa kohti tästä tulee noin euro. Jauheliha maksaa useampia euroja ja siihen ei taida edes 400g paketti riittää, vaan menee se 600-750 g paketti.

Säilyvyys taas tukee sitä, että tätä on yleensä kaapissa valmiina. Kuten budjettia koskevassa kirjoituksessa kerroin, aineet makaronilaatikkoon löytyivät jo kaapista. Taisin vain muutaman euron täydennyksen hakea kaupasta sitä varten. Käytännössä muutenkin tätä koskevat ostokset ovat lähes kaikki sellaisia, että niistä tekee yhdellä noin 25 euron ostoskerralla kaksi laatikkoa.

Tarkemmin sanottuna laskin yhden makaronilaatikon hinnaksi 10,24 euroa, josta söimme 11 reilun kokoista annosta. Järkevämmin syömällä tästä olisi saanut ainakin 15 annosta, mutta kun on niin hyvää, niin minkäs sille mahtaa :).

Annoshinnaksi tulee siis alle euron.

Makaronilaatikon hinta

Tarkastellaan ensin ostamiani tuotteita ja niiden hintoja. Laitoin ostokset exceliin ja arvioin siihen mikä osuus pakkauskoosta kulutettiin yhteen ruokaan.


Tarkkasilmäisempi huomaa, että tein tämän kalliilla aineilla. Kyllä, tähän on omat syynsä, jotka käyn tässä läpi.

Makaroni


Keväällä kun tein tätä ruokaa, olin pakotettu ostamaan kalliimpia makaroneja. kaikki 20 sentin pussit oli Korona-hamstrauksen myötä kaupasta loppu ja jäljellä oli vain jotain kukkamakaronia yms. Nappasin kolme käteen osuuvaa pussia käteen ja teimme ruoan niistä. Tykkään myös näistä porkkanaa tai parsakaalia yms. vihanneksia sisältävistä pastoista, ne tuo hieman vaihtelua ja terveellisyyttä (toivottavasti) ruokaan.

Tämä pakotettu sekalainen ruoka oli sinänsä kiva, että kolme erilaista pastaa toi ruokaan mukavaa vaihtelua. Osa pastoista oli kovempia, osa pehmeämpiä jne, joten se oli jotenkin vain miellyttävämpi syödä ja katsella. Tälle tielle siis jäimme ja hukkaan sen muutaman euron ekstaa monipuolisuuteen.

Jos oikein halpaa budjettiruokaa etsii, niin 20 snt/400g on halvin makaroni. Tumma makaroni on 33 snt/400g. Näillä yhden laatikon hinta tippuu n. 2,3 euroa.

Kananmunat


Olen jo pitkään ostanut lähes pelkästään luomumunia. Sama pätee muuten usein maitoonkin, vaikka tässä tulikin ostettua tuota halvinta arkimaitoa.

Munat, maito, juustot ovat eläinperäisiä tuotteita, joihin suodattuu kaikki eläimen syömä tavara. Tämä sisältää siis myös kaikki mahdolliset myrkyt. Luomutuotanto minimoi näiden myrkkyjen osuuden ja uskon sen olevan meille ihmisille terveellisempää. Tämä on vain oma käsitykseni lukemistani lähteistä, enkä esitä mitään terveysväitteitä asian suhteen.

Prisman halvimmat munat näyttää saavan noin puoleen hintaan, eli 2,49 e/15kpl. Näillä laskettuna yhden laatikon hinta tippuu n. 60 senttiä. Laatikkoonhan menee vain muutama muna.

Muut aineet


Kuten makaroni-kohdassa kerroin, tykkään suutuntumasta. Tästä syystä tykkään laittaa ruokaan porkkanaraastetta ja satunnaisesti myös paprikaa. Nämä toki nostavat hintaa muutamalla eurolla, mutta ne tuovat ruokaan kuituja, pureksittavaa ja mukavaa vaihtelua ja väriä.

Laskin hatusta heitettynä muutaman kymmenen senttiä myös mausteisiin.

Toki tarkalleen ottaen tähän pitäisi laskea vielä käytetty vesi ja sähkö, joka kuluu ruoan valmistukseen, mutta nämä ovat aika pieniä summia ja varmaan kuittaantuvat sillä, että laskin hieman suurpiirteisesti nämä eri raaka-aineiden osuudet tähän yhteen ruokaan.

Esim. ketsuppia meni mukamas koko pullo. Ei se toki kauaksi jäänyt, mutta kuitenkin, yläkanttiin ne on laskettu.

Edellä mainituin kananmunan ja makaronin muutoksin yhden laatikon hinta tippuu 10,24 eurosta 7,26 euroon ja annoshinta 11 annoksella 66 senttiin. Erittäin edullista syötävää.

Tästä kun vielä tiputtaa porkkanan ja paprikan pois, eli tekee sitä perusperusmättöä, mitä suomessa syödään, lähenee annoshinta 50 senttiä. Ei ihme, että makaronilaatikko on niin suosittu arkiruoka.

Resepti: Makaronilaatikko soijarouheesta


Yllä onkin kuvassa jo aineet. Karkeasti ottaen valmistus etenee näin:
  1. Laita vettä kiehumaan kattilaan. Heitä sinne yksi kasvisliemikuutio ja lorauta rypsiöljyä hieman.
  2. Laita toiseen kattilaan 2-2,5 dl soijarouhetta, tuplamäärä vettä (4-5 dl) ja yksi kasvisliemikuutio. Laita kattila liedelle. Halutessasi soijaa voi maustaa liemikuution lisäksi myös esim. savustetulla paprikalla, chilillä, inkiväärillä, mustapippurilla. Suosittelen jotain lisämausteita. Myös perinteiset laatikkomausteet meirami, salvia, rosmariini ovat suosiossa ja laitan jotain niistä soijan sekaan tai vasta vuokaan.
  3. Kiehumista odotellessa raasta noin 5 porkkanaa, raasteen paksuus saa olla reiluhkon kokoista. Pilko 2-3 sipulia ja muutama paprika.
  4. Kun pastavesi kiehuu, laita kolmesta eri pussista kustakin noin puolet. Keitä ohjeiden mukaan n. 6-8 minuuttia.
  5. Soijaa keitetään vain n. 3 minuuttia. Kun soija on keitetty, sammuta liesi. Itse olen jättänyt kattilan kuitenkin liedelle odottamaan pastaa. 
  6. Pilkotut kasvikset voi heittää suoraan vuokaan tai itse olen laittanut sipulit keitetyn soijan sekaan maustumaan (jälkilämmölle, en ole kuullottanut).
  7. Pastan keityttyä kaada pastan keitinvesi pois. Älä kaada soijan keitinvettä pois, siinä on kaikki maku. Lisäksi jos laitoit vettä vain sen tuplamäärän, ei sitä pitäisi paljoa olla jäljellä.
  8. Sekoita pasta, soija ja kasvikset sekaisin kattilassa tai vuoassa.
  9. Valmista munamaito, noin 7 dl maitoa ja 3 munaa vispataan sekaisin. Munamaitoa voi vielä maustaa esim. mustapippurilla. Kaada munamaito vuokaan. Halutessasi vuoan päälle voi ripotella juustoraastetta. Itse nuukailen tässä.
  10. Paista 175° n. 45-60 minuuttia.
Nauti runsaan ketsupin kera! Rohkeammat laittaa hieman chilisoosia päälle ;)


Ruoan aktiivinen valmistusaika n. 30 minuuttia + tunnin uunissa. Ja tätä syö koko viikon. Hyvä hyötysuhde mielestäni.

Lisää oma makuvinkkisi alle. Tykkään sekoitella eri kerroilla erilaisia mausteita, jolloin ruokaan saa vaihtelua ja uusia elämyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti